Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Wandelroute Baarle-Hertog (Zondereigen)

Brochure

Klik hier voor de gratis brochure


Zondereigen, een gehucht van Baarle-Hertog, heeft een bewegwijzerde WO I-wandeling van 3,3 kilometer: het Dodendraadwandelpad

 

Routekaart


Wandelroute Zondereigen


De wandeling voert langs het oorlogsmonument, het noodgemeentehuis annex lokaal van het plaatselijke hulp- en voedselcomité en andere plaatsen die aan WO1 herinneren naar de Belgisch-Nederlandse grens. Daar volgen we een heel eind het traject van de vroegere dodendraad. Onderweg worden twee interessante dodendraadreconstructies bezocht, waarvan één met Schalthaus.

1 

Vertrekplaats

Bij de kerk in Zondereigen (Baarle-Hertog).
Er is voldoende parkeergelegenheid.

 

Infoborden

De wandelroute maakt gebruik van de infrastructuur van de Dodendraadroute voor fietsers. Onderweg staan twee infoborden (de nummers 13 en 14) met bijhorende thema’s:
13. Zondereigen, Baarle-Hertog: “Vredesmonument de Dodendraad”
14. Zondereigen, Baarle-Hertog: “Schalthaus K5”

 

Ingesproken verhalen

Bij de infoborden 13 en 14 kan je na het scannen van de QR-codes een ingesproken verhaal beluisteren:
13. Zondereigen, Baarle-Hertog: Louis Van Den Heuvel, bij de dodendraad gewond toen hij zijn dochter wou spreken.
14. Zondereigen, Baarle-Hertog: Liza Huybrechts, op weg naar huis door Duitse soldaten tegengehouden.

2 

Reconstructies

Op de originele locatie op het gehucht Gel staat een korte strook dodendraad met twintig authentieke en intacte isolatoren. Deze werden ter plaatse tijdens akkeronderzoek gevonden. Bij deze reconstructie werd een nagebouwd schakelhuis of Schalthaus neergezet, ontworpen door prof. dr. Alex Vanneste op basis van oud fotomateriaal en vervaardigd door laatstejaarsleerlingen van VITO Hoogstraten, afdeling Hout. In het schakelhuis werd een elektrische inrichting gereconstrueerd met materiaal geschonken door de firma Umicore in Olen en verzamelaar Jan Hamers in Vught.  

Nabij het Bruggeske bevindt zich het Vredesmonument de Dodendraad. Deze reconstructie werd in 2008 op de oorspronkelijke plaats opgericht in samenwerking met de gemeente Baarle-Hertog en basisschool de Vlinder van Baarle-Hertog. Dit drukbezochte herdenkingsmonument werd geadopteerd door klas 6 van basisschool de Horizon in Zondereigen.

3