Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Bergeijk

Waar:
- komend vanuit Postel via de Eerselseweg: voorbij de Kaasboerin. Bij café Dennenlucht (Witrijt 28, Bergeijk) rechtsaf (Grensweg), tot waar de verharding stopt.
- fietsknooppunten: tussen de nummers 18 en 22.
- wandelknooppunten: bij nummer 8
rec07
Wanneer:
- sinds 15 maart 2014
 
Kenmerken: 
- de reconstructie is uitgezet voor het kenbaar maken van interessante verhalen over het smokkelen aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- ze staat echter op Nederlands grondgebied, wat de indruk wekt dat tijdens WO1 de dodendraad ook in Nederland stond. Dat was niet zo: de dodendraad werd opgericht door de Duitse bezetter en stond altijd op Belgisch grondgebied! De dodendraad stond zelfs niet aan de overkant van de weg, maar zo’n zeven kilometer verderop langs het kanaal Turnhout-Dessel.
- de rijksgrens werd ten onrechte gevisualiseerd door het plaatsen van een Nederlandse douanepost met een slagboom bij de dodendraad. Dat geeft een totaal verkeerd beeld en het versterkt bovendien de hiervoor genoemde fout. Niet de Nederlanders bepaalden wie de draad mocht passeren, maar de Duitsers. Bij de dodendraad hoort geen slagboom maar een stevige poort. 
rec07a
- de argeloze bezoeker wordt verder misleid door het portret van een ge-uniformeerde Nederlander tegen het schildwachthuisje. 
- het schildwachthuisje is geïmproviseerd, de gebruikte materialen kende men niet eens tijdens WO1.
- de kraaienpoot in het schildwachthuisje huisje is een waardevol detail, maar dateert uit een latere periode. 
- er is een verkeerd type van isolatoren gebruikt, al stoort dit niet echt. Het zijn dezelfde isolatoren als in Arnhem. Ze zijn langer dan de oorspronkelijke. 
- de isolatoren staan aan de verkeerde kant van de palen. Ze moeten richting België wijzen, zodat de Duitsers herstellingswerken konden uitvoeren.
- de doorvoerleiding voor de elektriciteit ontbreekt volledig
- de parallel lopende beschermdraden staan er wél. Ze staan echter veel te dicht bij de elektrische versperring. Normaal is er een twee- tot drietal meter tussenruimte, hier minder dan een halve meter.
- de buitenste versperringen tellen zes beschermdraden boven elkaar. Drie of vier draden hadden volstaan. Liefst met prikkeldraad.
- uiteraard zijn er ook positieve zaken te melden. Er is in dit project dan ook bijzonder veel energie gestopt. Zo staat er een mooi en leerzaam infobord bij de reconstructie, maar jammer genoeg wordt hierop geen melding gemaakt van de oorspronkelijke locatie van de dodendraad. 
- tussen de stroomdraden werd een passeursraam bevestigd. De reconstructie in Bergeijk is de eerste waar dit gebeurde.
- vanop een rustbank kan je elke beweging gadeslaan. 
- de reconstructie ligt langs een druk fietspad en is ook met de auto bereikbaar. 
rec07b 
Extra’s:
- ‘Grenspalen Wandelroutes’ met een App, aangevuld met video- en geluidsfragmenten.