Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Wuustwezel

Waar: 
- op de hoek van de Sneygaertseweg en de Hanne Wiewauweg.
- fietsknooppunten: tussen de nummers 04 en 07
- wandelknooppunten: tussen de nummers 1 en 2
rec19
Wanneer:
- sinds 21 juni 2015
 
Kenmerken: 
- de reconstructie bevindt zich op een authentieke locatie en is gebaseerd op een oude foto uit de deelgemeente Loenhout. De drie versperringen werden met oog voor detail en quasi volledig historisch verantwoord nagebouwd!
rec19b
- de porseleinen isolatoren zijn van het juiste type. Ze zijn deels oud en deels nagemaakt door volwassenenatelier ’t Kratje. Dat leidde tot een prima resultaat. Alleen al deze nieuw gebakken isolatoren maken een bezoek aan ‘de Klot’ meer dan de moeite waard! 
rec19c
- jammer genoeg zijn er nog een zestal hoekisolatoren gebruikt. Men had in dit geval beter een tussenpaal minder geplaatst.  
- er is gekozen voor gladde draad voor de buitenste versperringen.
- de totale lengte bedraagt een vijftigtal meter, de afstand tussen twee hoge palen van de aanvoerleiding. 
- de reconstructie toont bovendien een evolutie: naarmate grensgidsen er beter in slaagden om de draad te passeren, gingen de Duitsers hun versperring alsmaar versterken. Daarom werden in een gedeelte van de reconstructie de stroomdraden door verticale draden en metalen stangen met elkaar verbonden. Zo werd het ontsnappen bemoeilijkt. Om dezelfde reden werd die middelste versperring met twee extra stroomdraden verhoogd. 
rec19anieuw
- je kunt de dodendraad hier vanuit de hoogte bekijken!
- de reconstructie is goed met de auto bereikbaar.
 
Extra: 
- uitkijktoren De Klot, bij het natuurgebied de Maatjes (met informatie over het turfverleden van de streek)
- de Strontpaal (aan de Raaiberg in Essen), waar smokkelaar Geert Schrauwen is neergeschoten. Hier staat een slagboom en een schildwachthuisje met daarin een lied over Klaveren Vrouwke, alias Geert Schrauwen. 
rec19d