Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Zondereigen 2

Waar: 
- tussen Zondereigen en Zondereigen , Baarle-Hertog 
- fietsknooppunten: tussen 08 en 87
- wandelknooppunten: bij het nummer 17
rec02
 
Wanneer:
- sinds november 2013  
 
Kenmerken: 
- de reconstructie staat op de oorspronkelijke locatie
- er zijn twintig intact gebleven dodendraadisolatoren gebruikt. Vijf jaar lang werd gezocht langsheen een traject van ongeveer tien kilometer alvorens er voldoende isolatoren beschikbaar waren. Dit is de enige reconstructie met de oorspronkelijke isolatoren uit 1915. 
rec02c
- de isolatoren van de aanvoerleiding zijn niet origineel, maar wel van het correcte type.
- nagebouwd op basis van aquarellen van Frans Willems uit Edegem en oude foto’s uit Zondereigen, Hoogstraten en Loenhout
- voor de unieke heroprichting van een schakelhuis werd geopteerd voor een zo getrouw mogelijke en volledige reconstructie, op de oorspronkelijke locatie. Het schakelhuis werd ontworpen door professor Alex Vanneste op basis van oude foto’s. Midden 2013 werd het gebouw getimmerd door de laatstejaarsleerlingen van de afdeling Hout van het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs (VITO) in Hoogstraten en vervolgens afgewerkt door het technisch personeel van de gemeente Baarle-Hertog. 
- met schenkingen van Umicore in Olen en Jan Hamers in Vught voorzag Jan Mertens uit Zondereigen het schakelhuis van elektrische apparatuur uit het eerste kwart van de vorige eeuw: marmeren borden, messchakelaars, volt- en ampèremeters, zekeringen, enzovoort. 
- in het wachtlokaal (het lage gedeelte van het schakelhuis) werden rustbanken, een generator, een telefoon en een alarminstallatie opgesteld. Dit alles maakt het schakelhuis in Zondereigen heel bijzonder.
- de reconstructie is goed met de auto bereikbaar.
rec02b 
Extra’s: 
- Zondereigen 1
- rondleidingen met of zonder powerpoint (alle leeftijden).
- tweejaarlijkse vredesdagen voor alle klassen 5 en 6 van de Baarlese basisscholen. Deze pedagogische invulling sinds 2009 maakt de Zondereigense reconstructies uniek.
- dodendraadpad met folder en zeer degelijke infoborden langs de twee reconstructies (wandelpad van 3,2 km met vertrek bij de kerk in Zondereigen; volg de knooppunten 24, 22, 21, 20, 17, 20 en 24).
- dodendraadroute met folder, 15 grote infoborden, 12 ingesproken verhalen, twee dodendraadreconstructies, een reconstructie van Schalthaus K5 en twee reconstructies van schildwachthuisjes (fietsroute van 38 km).
- geocaches de dodendraad 1, 2 en 3 (samen 36 km)
- lezingen op maat met oude foto’s.
- boek “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens” (uitverkocht)
- horeca: café Schuttershof, Zondereigen 27, Baarle-Hertog.
rec02a