Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Zondereigen 1

  Waar: 
- aan het kerkhof van Zondereigen (tgo. Zondereigen 115, Baarle-Hertog): rij 300 meter noordwaarts (richting Baarle-Nassau, NL)
- fietsknooppunten: tussen 08 (B) en 81 (NL)
- wandelknooppunten: bij het nummer 22
rec01
 
Wanneer:
- sinds 12 september 2008  
 
Kenmerken: 
- dankzij talrijke schervenvondsten ontstond het idee om een stukje dodendraad op een authentieke plaats in het Baarlese landschap te reconstrueren. 
- de reconstructie is opgericht aan weerskanten van de weg, waardoor een benauwend poorteffect werd gecreëerd.
- nagebouwd op basis van aquarellen van Frans Willems uit Edegem en oude foto’s uit Zondereigen, Hoogstraten en Loenhout
- het ‘Vredesmonument de Dodendraad’ is een eerbetoon aan de vierenveertig mensen die tijdens WO1 aan de rijksgrens met Baarle-Nassau verongelukten. 
- de reconstructie is goed met de auto bereikbaar.
- het enige minpunt is het ontbreken van authentieke (of daarop gelijkende) isolatoren. De gebruikte exemplaren hebben een afwijkende vorm. Alleen de isolatoren van de aanvoerleiding zijn van het correcte type.
rec01b 
Extra’s: 
- reconstructie "Zondereigen 2"
- rondleidingen met of zonder powerpoint (alle leeftijden).
- vredesmonument, geadopteerd door klas 6 van de Horizon in Zondereigen. Jongeren worden op deze manier nauw betrokken bij de plaatselijke geschiedenis en de zorg voor het oorlogserfgoed.
- tweejaarlijkse vredesdagen voor alle klassen 5 en 6 van de Baarlese basisscholen. Deze pedagogische invulling sinds 2009 maakt de Zondereigense reconstructies uniek.
- dodendraadpad met folder en zeer degelijke infoborden langs de twee reconstructies (wandelpad van 3,2 km met vertrek bij de kerk in Zondereigen; volg de knooppunten 24, 22, 21, 20, 17, 20 en 24).
- dodendraadroute met folder, 15 grote infoborden, 12 ingesproken verhalen, twee dodendraadreconstructies, een reconstructie van Schalthaus K5 en twee reconstructies van schildwachthuisjes (fietsroute van 38 km).
- geocaches de dodendraad 1, 2 en 3 (samen 36 km)
- lezingen op maat met oude foto’s.
- boek “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens” (uitverkocht)
- horeca: café Schuttershof, Zondereigen 27, Baarle-Hertog.
rec01c