Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Moershoofde B, Moershoofd NL

Het buurtschap Moershoofde (B) of Moershoofd (NL) ligt op de Belgisch-Nederlandse grens tussen Eede in de Nederlandse gemeente Sluis en de Belgische gemeente Sint-Laureins.

1klein

1groot

In de Eerste Wereldoorlog kregen de inwoners van het Belgische Moershoofde van de Duitsers een speciaal statuut. Dit was omwille van de ligging van Moershoofde, een klein stukje België tussen het Leopoldkanaal (ten zuiden van Moershoofde) en de grens met Nederland (ten noorden ervan). De dodendraad stond vlak tegen de rijksgrens. De inwoners van de wijk, iets meer dan dertig woningen, konden omwille van de versperring niet naar Nederland gaan. Zij raakten evenmin in het dorp van Sint-Laureins, ten zuiden van het kanaal, omdat de meeste bruggen over het kanaal waren opgeblazen en het kanaal bovendien streng werd bewaakt door Duitse troepen.

2

Na heel wat onderhandelingen en op voorwaarde dat zij zelf de kosten zouden dragen, zijn de inwoners van Moershoofde erin geslaagd om de versperring te doen verplaatsen van de rijksgrens naar het Leopoldkanaal. De prachtige bomen langs het kanaal zijn hiervoor gekapt. Moershoofde kwam vervolgens in een smalle strook niemandsland achter de draad te liggen. Hoewel het gebied uiteraard bezet bleef, werd de bevolking door de Duitsers met rust gelaten. De inwoners gingen winkelen in Nederland, zij gingen er ter kerke, de kinderen gingen er naar de school, enz. Sinds die tijd noemt men de smalle strook tussen de rijksgrens en het kanaal “Klein België”.3

 

Ook bij de Oosthoek, een ander gehucht van het Belgische Sint-Laureins, was de draad op verzoek van de bewoners verplaatst tot tegen het kanaal. Zij hadden daarvoor 4.000 mark aan de Duitsche overheid betaald. Voortaan konden zij opnieuw het land bewerken dat aan de andere kant van de grens gelegen was.

4

 

5