Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Overslag (B/NL)

In Overslag loopt de Belgisch-Nederlandse grens dwars door het dorp. Het Belgische Overslag, waar de parochiekerk zich bevindt, behoort tot de gemeente Wachtebeke.

1klein

Het Nederlandse deel van Overslag werd in 2003 bij de Zeeuwse gemeente Terneuzen heringedeeld. Het Zeeuws-Vlaamse dorp telt slechts 249 inwoners (2009).

2

In het Belgische gedeelte van Overslag kwam na de oprichting van de dodendraad een rij huizen “achter de draad” te liggen. Dit had tot gevolg dat de Duitsers de mensen die er woonden niet voorzagen in de behoefte van levensmiddelen, terwijl de Nederlanders geen eten mochten uitvoeren naar het Belgische grondgebied.

3

Smokkelen was de enige uitweg!

Begin 1916 moesten de bewoners van de binnen de dodendraad gelegen Belgische straat hun voordeuren en vensterluiken voortaan gesloten houden om zo alle contact met de afgesloten Belgische en Nederlandsche dorpsgenoten onmogelijk te maken. (het Centrum, 19 januari 1916)

4

In september 1916 werd een tweede grensversperring opgericht. Alle bewoners die tussen de beide draden zouden komen te wonen, kregen het bevel hun woning te verlaten.