Baarle-Hertog
De kleine Belgische gemeente Baarle-Hertog had tijdens WO I een bijzondere aantrekkingskracht. Een groot deel van het grondgebied was omringd door neutraal Nederlands territorium, waardoor het voor het Duitse leger van 1914 tot 1918 onmogelijk was om die enclaves te bezetten.
Moershoofde B, Moershoofd NL
Het buurtschap Moershoofde (B) of Moershoofd (NL) ligt op de Belgisch-Nederlandse grens tussen Eede in de Nederlandse gemeente Sluis en de Belgische gemeente Sint-Laureins.
Overslag (B/NL)
In Overslag loopt de Belgisch-Nederlandse grens dwars door het dorp. Het Belgische Overslag, waar de parochiekerk zich bevindt, behoort tot de gemeente Wachtebeke.
Koewacht (B/NL)
Koewacht is een zogenaamd dubbeldorp of tweelinggemeente. Als gevolg van de Belgische afscheiding van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1830 werd Koewacht gesplitst in een Belgisch en een Nederlands gedeelte.
Essen, Hoogstraten en Ravels
De dodendraad werd soms een eindje landinwaarts gebouwd, om de totale lengte van de te bewaken rijksgrens wat in te korten.
Minderhout en Castelre
Een parochie over de rijksgrens heen
Minderhout en Castelré behoren tot een verschillend bisdom en zijn gelegen in andere landen. Zij vormen evenwel van oudsher één parochie: de St.-Clemensparochie.
de Blokken (Baarle-Nassau)
Flagrante schending van de Nederlandse neutraliteit
Het Duitse leger zorgde ervoor dat de elektrische draadversperring uitsluitend op Belgisch grondgebied geplaatst werd.
De Klinge (B) en Clinge (NL)
Het Belgische grensdorp De Klinge in Oost-Vlaanderen vormt een aaneengesloten dorpskom met het Nederlandse Clinge.
De dodendraad liep op een bepaalde plaats in de as van de straat, vlak voor de woningen.