Niet-gegidste fietsroute

Bijlage 2

Niet-gegidste fietsroute

De Dodendraadroute is een niet-gegidste fietstocht van 38 km (ca. 5 uur) langs opmerkelijke plaatsen uit de WO1-geschiedenis, waaronder een deel van het vroegere traject van de Dodendraad.
De route volgt fietsknooppunten en doorkruist zowel Belgisch als Nederlands grondgebied: Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten, Merksplas en Ravels.
Vijftien fotoborden langs het parcours informeren de leerlingen over evenveel WO1-thema’s. De frames werden gemaakt door laatstejaarsleerlingen van VITO Hoogstraten, afdeling Metaal. Na het scannen van QR-codes kunnen ter plaatse elf ingesproken verhalen beluisterd worden. Ze zijn geschreven en ingesproken door leerlingen en leerkrachten van de Academie voor muziek en woord De Noorderkempen.
Verder bevinden zich langs de route twee heropgerichte schildwachthuisjes en twee reconstructies van de dodendraad, waarvan één met een schakelhuis. Daar bevindt zich een elektrische installatie, gereconstrueerd met oude schakelborden die geschonken zijn door de firma Umicore in Olen. Het schakelhuis en de schildwachthuisjes werden getimmerd door VITO Hoogstraten, afdeling Hout. Het oorspronkelijke Nederlandse schildwachthuisje stond destijds in Chaam (NL), het Duitse in Essen (B).

Deze fietstocht is geschikt voor leerlingen van het middelbaar/voortgezet onderwijs en de klassen 5 en 6 van basisscholen (in Nederland: de groepen 7 en 8).

Een PowerPoint presentatie ter inleiding in de klas met als thema “de Eerste Wereldoorlog in de Belgisch-Nederlandse grensregio” is beschikbaar. Voor de leerkracht is er bovendien een informatiepakket, bestaande uit scans van de vijftien infoborden en een digitale folder met routekaart. Al deze documenten worden u na eenvoudige aanvraag kosteloos per mail bezorgd via “wetransfer”. Meldt u hiervoor aan bij: herman.janssen@telenet.be