Voor geocachers: beleef de dodendraad op een unieke wijze
Heb jij zin om verhalen rond de Dodendraad (1915-1918) zélf te beleven? Ben je bereid om als grensgids dienst te nemen bij het verzet? Om brieven en Engelse piloten voorbij de Dodendraad te leiden? Om op jouw terugweg voedingswaren naar België te smokkelen?
Nu kan dat dankzij de drie Dodendraad fietscaches, die samen één geheel vormen:
DOD1 De Dodendraad fietscache 1 van 3 - (B/NL)
http://coord.info/GC4V9WH
DOD2 De Dodendraad fietscache 2 van 3 - (NL/B)
http://coord.info/GC5BXH9
DOD3 De Dodendraad fietscache 3 van 3 – Bonus
http://coord.info/GC5FQYN
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er heel wat gebeurd aan de Belgisch-Nederlandse grens, de grens tussen oorlog en vrede. Vanaf midden 1915 werd ze afgesloten door een Duitse draadversperring onder hoogspanning, de zogenaamde Dodendraad. Desondanks passeerden heel wat mensen en goederen op clandestiene wijze deze dodelijke hindernis.
Cacheleggers Corke en Yohan nemen je graag mee naar de tijd van toen. In deel 1 kruip je in de schoenen van een onverschrokken ‘passeur’, die mensen en brieven van België naar Nederland moet gidsen. In deel 2 breng je smokkelwaar van neutraal Nederland naar bezet België. Duitse en Nederlandse grenswachters trachten zulke activiteiten met alle mogelijke middelen te verhinderen. De bonuscache, deel 3, is de afsluiter.
Deze twee fietsmulti’s plus bonus vormen samen een gevarieerde, leerrijke en lusvormige fietstocht van circa 36 km. De eerste multicache, die 20 km lang is, loopt van België naar Nederland. De tweede multicache is 16 km en brengt je terug naar België. Op weg naar de parking volgt bovendien nog een bonuscache. Je doorkruist de prachtige vallei van het Merkske en het domein van Wortel-Kolonie. Je bewondert Baarle (het merkwaardigste dorp ter wereld) en het pittoreske Castelré. Je fietst langs dodendraadreconstructies, schildwachthuisjes, een Schalthaus en de vroegere spoorweg het Bels Lijntje. Kortom: er is onderweg heel wat te zien en te beleven.
Het parcours loopt grotendeels over verharde paden, maar er zitten ook een paar onverharde stukken tussen. Daar kan je in tijden van droogte met los zand geconfronteerd worden of als het geregend of gesneeuwd heeft, met modder. Bedenk dat er in de Eerste Wereldoorlog bijna geen verharde wegen bestonden. Zandwegen waren de norm. Deze stukken zijn dus ideaal om je ten volle in te leven.
Reserveer vijf à zes uur voor deze fietstocht. Zowel aan het begin- en eindpunt van de reeks als onderweg kom je drank- en eetgelegenheden tegen. Vergeet je fototoestel niet. Foto's bij je log worden zeer gewaardeerd! Alvast veel cacheplezier gewenst en geniet van al het moois in onze regio!