Boekpresentatie

Op zondag 13 oktober 2013 vond in zaal de Wouwer in Ravels de presentatie plaats van het boek “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens”. We danken het college van burgemeester en schepenen van Ravels voor het gratis ter beschikking stellen van de podiumzaal.

1

Untitled-2

Untitled-3

3

Folgazán

De West-Vlaamse groep Folgazán staat garant voor een sterk gevarieerd programma vol aanstekelijke, hoofdzakelijk eigen virtuoze muziek die geen moment verveelt. Zowel de popliefhebber als het folkminnend publiek, jong of oud(er) kan zich hieraan verwarmen.

Folgazán is een popfolkgroep die ver buiten de lijnen van de traditionele folkmuziek kleurt. Met een ruime bezetting waarin naast fl¬uit, viool, bouzouki, accordeon en piano ook nadrukkelijk plaats is voor elektrische en akoestische gitaar, basgitaar en drums, mengen ze moeiteloos elementen uit de hedendaagse pop en rock met typische folky en Keltische invloeden. Folgazán varieert op het podium eigen rake rocksongs met een folkrandje, aanstekelijke dansdeuntjes, tere melodietjes met een jazzy folk-touch en vrolijke feestnummers. Meestal gezongen, af en toe eens instrumentaal.

Begin 2012 werd Folgazán met “Mère des Tranchées” geselecteerd door Radio 2 als finalist in het programma “De Muziekklas”. Onder de leiding van Johan Verminnen werd in de VRT-studio een opname gemaakt en kreeg het nummer air-play.

Line-up   

Bart Oosterlijnck:  gitaren, bouzouki  
Ruuth Oosterlijnck:  zang, keys, accordeon  
Hanne Oosterlijnck:  percussie, zang   
Hein Vanhuyse:   fluiten, sax, zang         
Koen Vanderbauwhede: bas
Charlotte Peyskens:  viool
Pieter-Jan Jordens:  drum & percussie

4

“De Groote Oorlog van de Kleine Belg”

Als muzikant en onderwijzer is Bart Oosterlijnck van Folgazán al twee jaar bezig met een project rond WO I. Hierin kan hij zijn twee passies combineren: muziek en geschiedenis. Het nieuwe programma heet “De Groote Oorlog van de Kleine Belg” en bestaat uit drie grote pijlers: muziek, woord en beeld. Het is meer dan een concert, eerder een evocatie met teksten, foto’s, film en liederen. Voor de uitwerking en de uitvoering van dit programma werd Yves Bondue van Le Vélo Vert aangetrokken. De groep telt zo acht muzikanten.

5

De klemtoon ligt vooral op de gevolgen van de oorlogswaanzin en de ervaringen van de gewone Belgische burger en soldaat. Hierdoor krijgt WO I een gezicht voor de huidige generatie. De teksten werden geselecteerd uit verschillende dagboeken van de “gewone man”, waarin emotie centraal staat. Alle teksten en liedjes zijn in het Nederlands en van eigen makelij. Het unieke aan dit project is o.a. de mogelijkheid die wordt geboden om zelf een inbreng qua foto’s en teksten te hebben.

“Naar Parijs”
“Mère des Tranchées”